Zoekfunctie in je website: wel of niet?

7 mei 2012 | Joram Dees

Je zou zeggen dat elke website over een zoekfunctie mag beschikken. Maar wordt een zoekveld niet vooral gebruikt vanwege gebrekkige navigatie?

Kleine site? Leave it!

Toen we een halfjaar geleden bezig waren met de ontwikkeling van de huidige site, hebben we de zoekfunctie heel bewust weggelaten. Waarom? Een kleine website (0-100 pagina’s) als de onze zou moeten volstaan met goede navigatie. De usability van onze site is een ander onderwerp, maar laat gerust een reactie achter wanneer je vindt dat we hierin steken laten vallen.

Baat het niet…

…Dan schaadt het niet? Dat gaat in dit geval helaas niet op. Ik leg je uit waarom. Een goede zoekfunctie helpt je namelijk alleen wanneer het de uitkomst geeft waar je naar op zoek bent. In de meeste websites is dit helaas niet het geval. De reden: er wordt een standaard zoekfunctie ge├»mplementeerd. En nog iets: suggereert een zoekfunctie niet een site met veel content?

Als je het doet…

…Doe het dan goed! Een aantal voorwaarden waaraan een goede zoekfunctie zou moeten voldoen:

  • Resultaten die aansluiten bij de zoekterm. Dit is eigenlijk ‘interne SEO’. Zorg dat je bij het schrijven van de teksten in woordgebruik rekening houdt met zoektermen.
  • Vul aan! Zeker wanneer je over zeer veel en uiteenlopende content beschikt is zo’n ‘autosuggest’ erg fijn. Sites als Google en Facebook hebben het onmisbaar gemaakt.
  • Geen resultaat? Geef een alternatief! Niets zo frustrerend als een lege resultaatpagina. Geef de zoeker op zijn minst handvatten om verder te zoeken of geef de mogelijkheid contact op te nemen.

Er zijn zijn zeker nog meer voorwaarden te noemen, laat ze gerust achter in de reacties.

De afweging

Waar je over na kunt denken of mee aan de slag kan:

  • Wanneer je een kleine site hebt (0-100 pagina’s) probeer dan eerst de navigatie te optimaliseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door mensen die je site niet kennen een paar navigatieopdrachten te geven en te kijken hoe snel ze dingen kunnen vinden.
  • Biedt een eenvoudige, standaard zoekfunctie genoeg voor mijn gebruikers of werkt het alleen maar frustrerend? Wil je dit je bezoekers echt ‘aandoen’?
  • Wanneer je er zeker van bent dat je zoekfunctie nodig is, optimaliseer hem dan. Zorg dat ‘ie op een logische plaats (rechtsboven) staat, test met nieuwe features en registreer de zoekopdrachten (in Google Analytics).

Twijfel je nog?

Is jouw site zo’n twijfelgeval? Of ben je het gewoonweg niet met me eens? Laat het me weten en laat een reactie achter!

NB: nog een kleine tip voor de zoekers

Ben je op zoek naar iets op een site, maar is er geen zoekfunctie of is deze een gebruiksonvriendelijk gedrocht? Ga naar Google en typ site:www.website.nl zoekterm waarna je meestal snel je resultaat vindt.