WordPress voor dummies?

28 oktober 2011 | Simplefly

Dit is mijn eerste blogpost ooit. Nog een beetje onwennig en in een andere stijl dan je gewend bent op onze site wil ik je iets vertellen over gebruiksvriendelijkheid.

Ik hoor regelmatig van die kreten: iedereen kan wel een blogpost kan schrijven. Zelfs een idioot kan een mailtje typen. Iedereen kan veters strikken, fietsen, nadenken, etc. Nu bekruipt mij vaak een gevoel van behoorlijk hoog achterlijkheidsniveau als ik die kreten hoor. Ik ben me bewust dat veel mensen veel dingen niet kunnen van nature, inclusief mijzelf. Neem nou fietsen. Ik zie nog regelmatig volwassenen die zonder enige manier van zelfbeheersing de grote stap durven zetten om op dat ding met twee wielen te stappen en dan vervolgens tien meter verder erachter te komen dat asfalt toch echt hard is.

Mijn conclusie: niet iedereen kan alles, en alles moet aangeleerd worden. Dan heb je natuurlijk de groep autodidacten die dan hun hand als eerste opsteken om te zeggen dat ze zichzelf wel veel kunnen aanleren. Bravo voor deze mensen. Het zou heel fijn zijn als iedereen dat vermogen had. Helaas zit de wereld niet zo in elkaar. Dit brengt me meteen bij het punt van dit verhaal. Als de wereld nou niet zo in elkaar steekt zouden wij als bedrijven daar ernstig rekening mee moeten houden.

Bij Simplefly werken wij met het CMS (content management systeem) WordPress. Dit CMS is volgens vele experts een heel gebruikersvriendelijk CMS waar bijna elke ‘idioot’ mee om kan leren gaan mits hij in staat is de aan en uit knop van zijn PC te vinden in minder dan drie pogingen.

De proef op de som kwam voor mijzelf deze week. Mijn collega Joram ging lekker op vakantie voor twee weken en ik bleef samen met mijn collega Ivo achter om sommige van de lopende projecten af te ronden. Nu is Ivo een ervaren ontwerper met daarbij de nodige implementatie-ervaring. Ik daarentegen heb geen ontwerp- of implementatie-ervaring en richt me dan ook normaal dan ook niet op het maken van de producten. Na een stoomcursus – hoe ziet een website er van binnen uit – mocht ik aan de slag gaan. Met de eerste paar kleine kinderziektes heb ik gestoeid en Ivo zijn oren van het hoofd gevraagd. Al snel werkte ik voor verschillende klanten aan hun website en zorgde dat de wat lastigere problemen ook opgelost werden.

Nu is de titel wel misleidend. Ik ben zeker een dummy als het gaat om het bouwen van websites. Echter heb ik wel andere computervaardigheden die er voor zorgen dat ik de logica snel door heb. Als ik zou moeten oordelen of WordPress echt voor dummies is zou ik zeggen: Ja, het is zeker voor dummies zolang je maar wel de kennis hebt om zowel een e-mail te sturen en een IKEA kast in elkaar te zetten binnen drie pogingen. De combinatie van beide geeft je het inzicht en ervaring om je eigen WordPress-site bij te kunnen houden.

Amanuel Flobbe (26, Utrecht) is mede-eigenaar van Simplefly en houdt zich vooral strategisch bezig met de interne bedrijfsvoering, productontwikkelingen en aansturing van interne projecten en personeel.