Digitoegankelijkheid deel 1: wat is een toegankelijke website of app?

28 juni 2022 | Ivo de Vink

Digitoegankelijke website of app

Stel je eens voor hoe lastig het is je weg te vinden op internet, als je een beperkt gezichtsvermogen hebt. Of als je om bepaalde redenen geen toetsenbord, muis of touchpad kan gebruiken. Je kan je voorstellen hoe lastig dat is - terwijl het juist zo belangrijk is dat informatie op internet voor iedereen beschikbaar is! Hoe zorgen we er dus voor dat mensen met een handicap of beperking ook toegang hebben tot onze websites en webapplicatie? In een tweetal korte artikelen nemen we je daarin mee en leggen we uit wat digitoegankelijkheid is.

WCAG

Het W3C, een organisatie die webstandaarden ontwerpt, heeft zich hier over gebogen, samen met experts en organisaties over de hele wereld. Uiteindelijk is daar één gemeenschappelijke internationale standaard uit ontstaan: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

In de WCAG-documentatie wordt uitgelegd hoe webinhoud toegankelijker kan worden gemaakt voor mensen met verschillende handicaps. Met “webinhoud” wordt over het algemeen de informatie op een webpagina of webapplicatie bedoeld. Je kunt hierbij denken aan tekst, afbeeldingen, geluiden, navigatiestructuur, code etc.

Ook winst voor mensen zonder handicap

Websites en -app toegankelijk maken voor de mensen met een handicap is natuurlijk meer dan reden genoeg in zichzelf.  Maar daarnaast bieden aanpassingen voor meer toegankelijkheid ook voordelen aan mensen zonder handicap. Je kunt hierbij denken aan:

  • Het gebruik van smartwatches, smart tv’s, andere apparaten met kleine schermen of verschillende invoermodi
  • Ouderen met verminderde vaardigheden als gevolg van het ouder worden
  • Mensen met “tijdelijke beperkingen”, zoals een gebroken arm of een verloren bril
  • Mensen die beperkingen ervaren door de omgeving, zoals fel zonlicht of een omgeving waar zij niet naar audio kunnen luisteren
  • Mensen met een trage of beperkte internetverbinding

Waarom een digitoegankelijke website of webapplicatie?

Toegankelijkheid is essentieel voor ontwikkelaars en organisaties die websites en webapplicaties van hoge kwaliteit willen maken, en mensen niet willen uitsluiten van het gebruik van hun producten en diensten. Terecht dus dat bijvoorbeeld overheden dit als standaard eisen. Het verbetert ook de algehele gebruikerservaring en -tevredenheid en kan daarmee helpen om het marktbereik te vergroten.

Veel aspecten van toegankelijkheid zijn redelijk eenvoudig om te implementeren, en maakt het dus zeker de moeite waard om hier eens naar te laten kijken. Binnen Simplefly hebben we inmiddels veel ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van toegankelijke websites en webapplicaties. Zo hebben we de WCAG-toegankelijkheidsrichtlijnen succesvol toegepast op verschillende websites voor de overheid, ziekenhuizen en andere organisaties. Ook is het controleren en aanpassen van bestaande sites en apps een vaak een relatief eenvoudige stap die veel kan opleveren.

In het volgende deel zullen we ingaan op wat de normen in de WGAC precies zijn en hoe we die implementeren.

Ook toe aan een toegankelijke website?
Je bestaande app laten controleren?

Bekijk ook ons portfolio