Professioneel webdesign: hoe je een specialist herkent

18 februari 2013 | Joram Dees

Iedereen kent wel iemand die een website kan ontwerpen. Maar wat onderscheidt de professional van de amateur? Kan een grafisch vormgever ook een website ontwerpen of heb je een specialist nodig?

Kortom: wat is professioneel webdesign eigenlijk?

Reken af op resultaat…

Uiteindelijk draait het om resultaat, dus ook bij webdesign. Een professionele webdesigner mag je afrekenen op resultaat. Dat begint bij een onderscheidend, volledig uitgewerkt ontwerp, maar ook zaken als technische kennis en een kloppende planning zijn van groot belang.

Om te kunnen beoordelen of een webdesigner een echte professional is, loont het om eerdere ontwerpen van zijn/haar kant te bekijken.

Hieronder een aantal eigenschappen waar je een professional aan kunt herkennen.

1. Aandacht

Een goede webdesigner heeft absolute aandacht voor zijn/haar werk. Dit betekent:

  • Hij/zij begint niet voordat de juiste input is aangeleverd: briefing + wireframes + benodigde bestanden (bijv. huisstijl)
  • De ontwerper verricht gedegen vooronderzoek naar stijl en concurrentie om een onderscheidend ontwerp neer te kunnen zetten
  • Oog voor detail is van cruciaal belang: van mouse-overs tot linkkleur tot formulieren: alles moet uitgewerkt zijn. Een professionele webdesigner heeft voor altijd terugkerende elementen een checklist of standaard workflow.

2. Creativiteit

Een goed webdesign is goed om te zetten naar een functionele site, maar ook gebruiksvriendelijk en onderscheidend. Bij dat laatste puntje draait het om sterke branding. Een goede webdesigner is dus óók een rasechte creatieveling. Steeds vaker zijn logo en webdesign het startpunt voor het uitwerken van een volledige huisstijl, met name als de dienstverlening online plaatsvindt (sociale netwerken, webshops).
Een sterk design bevat ook onderscheidende elementen als iconen en illustraties op maat en maakt gebruik van sterk fotomateriaal. Werk waar een creatieveling het verschil kan maken.

3. Meer dan alleen websites

Anno 2013 moet een webdesignerveel meer kunnen dan alleen websites ontwerpen. Het ontwerpen van bijv. Facebookpagina’s, interfaces, banners en digitale nieuwsbrieven vraagt kennis van techniek, platformen en (on)mogelijkheden. Zaken waar een goede webdesigner van op de hoogte is, maar belangrijker: waar hij/zij een passende oplossing voor heeft.

4. Gebruik van de juiste tools

Gebruik van de juiste tools maakt het leven van zowel de webdesigner als de (front-end) webdeveloper een stuk gemakkelijker. Het ontwerpproces wordt er beter en soepeler van en een ontwikkelaar kan better en sneller zijn/haar werk doen.

De reactie van een programmeur op een aangeleverd webdesign is vaak maatgevend of deze stap professionele invulling heeft gekregen.

5. Leren & experimenteren

Een professionele webdesigner is een specialist, een purist, een vakidioot. Iemand die op de hoogte is van de laatste trends en hiermee experimenteert. Dat experimenteren kan maar deels in klanttrajecten, dus een goede webdesigner heeft ook altijd ‘zijprojectjes’ waarin hij/zij veilig ‘los kan gaan’.

6. Technische kennis

Een goede webdesigner vormt een tandem met een front-end developer (of is dat zelf ook). Goede overdracht van designer op developer is cruciaal voor een goed resultaat.

Binnen het ontwerpproces is het belangrijk dat de ontwerper meer dan voldoende kennis en ervaring heeft met ontwerpen voor verschillende browsers en de beschikbare technieken (HTML/CSS/Javascript) goed kent. Ook kennis van de (on)mogelijkheden van gebruikte systemen (CMS’en, maar ook o.a. nieuwsbriefapplicaties en Facebook) is onmisbaar. Binnen Simplefly moeten webdesigners daarnaast kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en interactieontwerp (wireframes) hebben.

Herken de specialist!

Een webdesigner opereert op het snijvlak van techniek (programmeren) en ontwerp. Voor een goed resultaat zijn kennis van en ervaring met beide onderwerpen van doorslaggevend belang. Hopelijk helpt dit artikel je op de web naar een professioneel webdesign!

Aanvullingen? Vragen? Reageer hieronder, ik pas het artikel zo nodig aan.

[blockquote button_text=”Webdesign bij Simplefly” button_link=”http://simplefly.nl/professioneel-webdesign/”]Wil je weten wat Simplefly voor jou kan betekenen? Lees meer over onze webdesign insteek en vraag vrijblijvend een offerte aan:[/blockquote]