Stijlen in webdesign: Skeuomorfisme en flat design

13 mei 2013 | Ivo de Vink

Schilderkunst en architectuur hebben in het verleden, maar ook in deze tijd, met haar verschillende stijlen een belangrijke stempel gedrukt op onze maatschappij. Zal webdesign ook deze plaats kunnen innemen?

Net zoals in de schilderkunst en architectuur zijn er inmiddels verschillende stijlen die terug te zien zijn in digitale ontwerpen. We raken steeds meer vertrouwt met onze computers, tablets en smartphones, en de techniek gaat hard vooruit, waardoor het ontwerp steeds meer de focus en ruimte krijgt. Ik wil het hebben over twee stijlen, die we tegenwoordig overal terug zien op het web, maar die uitersten van elkaar lijken te zijn: Skeuomorfisme en flat design.

Skeuomorfisme

Skeuomorfisme is een stijl waar fysieke voorwerpen worden nagemaakt om een bepaalde functie duidelijk te maken. Dit kan een boekenkast, knop of notitieblokje zijn bijvoorbeeld. Apple heeft dit, onder aanvoering van Steve Jobs, op hun iPads en iPhones heel sterk doorgevoerd. Het was een slimme manier van Apple om mensen die niet zoveel verstand hebben van digitale apparatuur toch snel vertrouwd te laten raken met hun tablets en telefoons. Skeuomorfisme brengt een ontwerp tot leven en maakt het persoonlijk.

Voorbeelden van Skeuomorfisme:


skeuomorphism-example2

skeuomorphism-example

Flat design

Nu mensen steeds meer vertrouwd zijn geraakt aan hun computers, telefoons en tablets zien we een andere stijl die sterk in opkomst is: flat design. Bijna alle structuurtjes, schaduwtjes en patroontjes worden weggelaten. In plaats daarvan zien we platte vlakken in primaire vormen en egale kleuren. Flat design is minimalistisch, maar hoeft niet altijd volledig plat te zijn. Er kan ook gebruik gemaakt worden van foto’s of soms een onopvallend schaduwtje.¬†Google is al een tijdje vertrouwd met deze stijl en ook Apple lijkt meer deze kant op te willen gaan. Het voordeel van deze stijl is dat de focus op de content gelegd kan worden, wat rust geeft en het geheel overzichtelijk maakt.

Voorbeelden van flat design: