Maatwerk website nodig? 5 tips voor een succesvol traject

16 februari 2022 | Simplefly

Er zijn veel goede argumenten om een maatwerk website te (laten) ontwikkelen: veiligheid, stabiliteit en een onderscheidend ontwerp. Er komt echter behoorlijk wat kijken bij het ontwikkelen van een website op maat. Voor je het weet neem je een verkeerde afslag of gaat het budget over de kop. In dit artikel vertellen we je hoe je succesvol maatwerktraject realiseert.

Waarom een maatwerk website en wat is het eigenlijk?

Een website kun je op twee manieren (laten) bouwen: door middel van standaard templates (bijv. met Wix.com of MijnWebwinkel.nl) of door het laten ontwikkelen van maatwerk. Vaak volstaat een van-de-plank-oplossing niet, bijvoorbeeld omdat er een koppeling met een ander systeem nodig is, er een specifiek ontwerp geïmplementeerd moet worden of er specifieke eisen gesteld worden aan performance, veiligheid en/of beheerbaarheid. Je komt dan automatisch uit bij maatwerk.

5 tips voor een succesvol maatwerktraject

Wanneer je de uitgangspunten, eisen en wensen vastgesteld hebt, kun je aan het traject voor je maatwerk website beginnen.

1. Kies de juiste technische toolset voor je maatwerk website

Bij maatwerk websites kun je kiezen voor het gebruik van een CMS of het ontwikkelen van een webapplicatie op maat. In het eerste geval wordt er door het webdevelopment bureau een template op maat gemaakt voor het betreffende CMS. Binnen WordPress heet dit bijvoorbeeld een ‘custom thema’. Bij een webapplicatie bouw je de CMS-component doorgaans (deels) van de grond op. Wel wordt er dan vaak een gebruik gemaakt van een framework, zoals bijvoorbeeld Laravel of Symfony Framework.

Het is belangrijk dat jij als opdrachtgever ook een visie hebt op de technische aanvliegroute. Maak dus zelf een keuze in het framework of CMS en zoek daar een bureau bij of zorg dat je je goed inleest in de geboden oplossing van het betreffende bureau.

2. Maak gebruik van een bewezen projectmethodiek

scrum proces maatwerk websiteVroeger was Prince2 de aangewezen methodiek voor maatwerktrajecten, tegenwoordig zijn Scrum, Kanban en Waterval dat. Ook hier geldt: bedenk zelf wat er voor jou als opdrachtgever het beste werkt en wat bij jouw organisatie past. Zo biedt Waterval de mogelijkheid alles vooraf vast te leggen, maar zijn Scrum en Kanban weer uitermate geschikt waneer flexibiliteit en voortschrijdend inzicht tijdens het project van belang zijn. Deze laatste zaken zijn eigenlijk altijd vereist bij maatwerk software ontwikkeling.

3. Zorg voor optimale afstemming tussen ontwerp en techniek

wireframe maatwerk websiteVaak worden maatwerk websites ontworpen door designers die weinig kaas gegeten hebben van techniek en worden ze gebouwd door ontwikkelaars met weinig op beperkte kennis van UX en UI. Selecteer bij voorkeur een partij die zowel goede techneuten als UX- en UI-designers in huis heeft. Als je dit toch bij twee partijen wilt beleggen, zorg dan dat ze vroegtijdig met elkaar om tafel gaan voor afstemming.

4. Zorg dat je zelf genoeg tijd beschikbaar hebt

Een veelgemaakte fout: het traject wordt uitbesteed en de opdrachtgever gaat achterover leunen. Je wilt immers ontzorgd worden, nietwaar? Bij maatwerk is het zeer onverstandig om als klant niet betrokken te zijn tijdens de uitvoering. Hierdoor maakt het bureau zelf afwegingen en wordt er niet of onvoldoende bijgestuurd. Methodieken als Scrum en Kanban hebben al meer dan eens bewezen dat juist een intensieve samenwerking tussen klant en leverancier het recept voor succes zijn bij het bouwen van websites op maat. Zorg dus dat je voldoende tijd in je agenda hebt en goed bereikbaar bent!

5. Testen, testen, testen

 width=Van-de-plank-oplossingen hebben als groot voordeel dat ze doorontwikkeld zijn. Lees: je hoeft weinig problemen en bugs te verwachten. Bij een maatwerk website is dit anders: omdat de website speciaal op maat gebouwd wordt, zitten er bij oplevering nog bugs en kinderziektes in. Natuurlijk mag je van een bureau verwachten dat er goed getest wordt, maar ga hier niet te veel op leunen. Test zelf ook goed en controleer of wat jij gevraagd hebt ook werkt zoals afgesproken.

Het uitspreken van je verwachtingen bij aanvang voorkomt veel problemen later. Dus als je eisen hebt omtrent de ondersteuning van (oudere) browsers, laadtijden, veiligheid, indexeerbaarheid van zoekmachines of toegankelijkheid: spreek het uit en leg het vast. Als je dit niet doet, zal het bureau haar eigen standaarden hanteren. En dat die exact in lijn zijn met jouw verwachtingen is in 9 van de 10 gevallen wishful thinking…

Maatwerk website nodig?

Natuurlijk hadden we deze blog niet geschreven als we je hier niet graag mee zouden helpen! Simplefly werkt altijd met open source oplossingen en kiest daarbij vaak voor tools als WordPress, Symfony, PHP, React en uiteraard HTML/CSS. Is dat ook de richting die jij op wilt of wil je meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!