LinkedIn SEO

22 oktober 2013 | Simplefly

Voor de zakelijke markt is LinkedIn een geweldig podium. Het sociale platform brengt duidelijk in kaart met wie je allemaal in contact kan komen via jouw eigen netwerk. Ook kun je er contacten leggen, discussiëren op niveau en je eigen netwerk onderhouden. Toch missen vele actieve gebruikers een groot voordeel van LinkedIn. Een van de verborgen functies, die maar weinig benut wordt, is het SEO-voordeel dat LinkedIn met zich meebrengt.

Wanneer je dit leest heb je al een LinkedIn account. Ook heb je al het een en ander over jezelf ingevuld op je profiel. Zit je al op 100%? Google jezelf dan eens! Je zal nu zien dat je eigen LinkedIn profiel hoog in de zoekresultaten verschijnt.

Gevonden worden op LinkedIn

Je LinkedIn-profiel bestaat voornamelijk uit een overzichtelijke samenvatting van tekst. Voor zoekmachines is deze tekst makkelijk op te pakken. Bovendien is jouw profiel gelinkt aan allerlei andere pagina’s uit je eigen netwerk. Op deze manier hebben zoekmachines een geweldig beeld wie jij bent, met wie je contact hebt, wat jouw achtergrond is en wat de achtergrond van je contactpersonen is.

Niet alleen Google heeft veel aan jouw profiel. Ook LinkedIn zelf heeft een geweldige ingebouwde zoekfunctie. Door jouw achtergrondinformatie kan het perfect screenen wat jouw werkveld en interessegebied is. Kijk maar eens bij de aanbevolen vacatures. Deze hebben veel te maken met jouw eigen werkveld.

Je eigen LinkedIn optimaliseren

Om je eigen LinkedIn profiel optimaal te benutten dien je keuzes te maken. Te breed inzetten op SEO kan juist voor verwarring zorgen. Bedenk daarom eerst het zoekwoord dat bij jou past. Voor mij is dit bijvoorbeeld de tekst “Online Marketeer”.

Belangrijk in dit verhaal zijn de tussenkoppen die LinkedIn bied. Deze werken geweldig voor zoekmachines! Ze vertellen allemaal hun verhaal en geven veel structuur. Onder deze kopjes kan je een mooie uitgebreide samenvatting plaatsen, waardoor de koptekst meer inhoud krijgt. Onderstaand vind je een overzicht van de kopteksten die LinkedIn bied:

H1 – Je naam
H2 – Subinformatie (Achtergrondinformatie, aanbevelingen, connecties en groepen)
H3 – Achtergrond informatie (Summary, Skills & expertise, ervaring, talen, school, certificaten, overige informatie)
H4 – Functiegericht (Functietitel, opleiding, naam certificaat en talenkennis)
H5 – Aanvullend op H4 (Bedrijf en autoriteit uitreiking certificaat)

Optimalisatietips

Belangrijk voor je LinkedIn-optimalisatie is dat je geen overkill aan zoekwoorden geeft. In eerste instantie schrijf je natuurlijk altijd voor je bezoeker, niet voor de zoekmachine. Maak daarom je profiel overzichtelijk en logisch. Waar logisch pas je het juiste zoekwoord toe.

Een overzichtelijk profiel creëer je door te werken in korte alinea’s. Gebruik korte zinnen, maar geef wel genoeg inhoud. Opsommingtekens helpen vaak erg goed om overzicht te creëren. Wanneer je meer wil weten over overzichtelijk online schrijven raad ik deze blog over leesbaarheid aan.

Nu LinkedIn echt gebruiken!

LinkedIn gaat verder dan alleen wat interessante dingen invullen. Het is niet alleen een profiel, maar diepgaande kennis over jou als persoon. Met die reden is het belangrijk om jouw profiel zo goed mogelijk opgezet te hebben.

Nu jouw pagina geoptimaliseerd is zal je merken dat steeds meer mensen je gaan vinden. Of het een potentiele samenwerkingspartner is, een recruiter of gewoon iemand die je te hulp kan schieten. Vindbaar zijn helpt om je netwerk te vergroten, en zo ook je tweede netwerk te vergroten.

LinkedIn is natuurlijk een sociaal platform voor de zakelijke markt. Daarom blijft het natuurlijk belangrijk om het sociale platform te gebruiken voor haar hoofdfuncties. Maar al jouw activiteit linkt terug naar jouw profiel. Met een overzichtelijk en geoptimaliseerd LinkedIn-profiel kan je juist onverwacht extra succes boeken. Je activiteiten op dit platform worden nu nog waardevoller. Veel succes met netwerken!

[blockquote button_text=”Volg ons op LinkedIn!” button_link=”http://www.linkedin.com/company/1663338″]Vind je het leuk om Simplefly ook op LinkedIn te blijven volgen? Ga dan nu naar onze LinkedIn pagina, begin met volgen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom ons bedrijf en werkveld![/blockquote]