Iconen: Laat je website spreken met plaatjes

23 januari 2012 | Ivo de Vink

Al eeuwenlang geven we betekenissen aan afbeeldingen, oftewel symbolen of iconen. In het dagelijks leven komen we ze overal tegen. Een driehoek op onze afstandsbediening, een goudgele M langs de weg, een rood kruis… En moeiteloos begrijpen we de betekenis (meestal) ook nog. Een goed icoon is universeel en maakt de betekenis meteen duidelijk.


Met de komst van Windows en Mac OS, en later het internet, zijn iconen een steeds belangrijker aanvulling, of zelfs een vervanging geworden op onze geschreven taal. De ontwikkeling van iconen heeft de laatste 20 jaar een enorme vlucht genomen, en steeds meer symbolen krijgen een bepaalde betekenis die we ongemerkt blijven onthouden. Denk maar aan wi-fi, de facebook like-button of rss feed. En ook bestaande iconen blijven zich doorontwikkelen. Waar we in de jaren ’90 nog veelvuldig een lollige gif-animatie zagen van een brievenbus met een bewegend handje, zien we tegenwoordig een minimalistische envelop, vaak in de stijl en kleur van de website. Net zoals letters in verschillende vormen en stijlen zijn ontworpen is een sterk icoon goed doordacht en kan zich aanpassen binnen een stijl, zonder de vorm te verliezen. Het gebruik van iconen kan een website luchtiger, gebruiksvriendelijker en aangenamer maken.

Wat mij betreft heeft een professionele website haar eigen, op maat gemaakte iconen, afgestemd op de huisstijl van de website en functie van het icoon. Maar soms voldoet ook een neutrale, universele icoon. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld het Simplegreen iconenset ontworpen, een iconenset met een stevige lijn en afgeronde hoeken voor vormgevers, webdesigners en webdevelopers.

Download 20 gratis duurzame iconen van Simplegreen op simplefly.nl/icons