Iconen: Door de eeuwen heen

17 augustus 2017 | Ivo de Vink

Een gevleugelde uitspraak is: "Een beeld zegt meer dan duizend woorden," en dat wisten onze verre voorouders ook al.

Grottekeningen

De oermens communiceerde onder andere via pictogram achtige tekeningen. Dit waren vooral dieren, zoals bijvoorbeeld oerossen. Ze maakten deze tekeningen op de wanden van de grotten waarin ze leefden, waarschijnlijk als ritueel of om hun eigen angsten te bezweren tegen deze dieren. Ze tekenden in duidelijke klare lijnen, niet heel veel anders dan hoe we nu een eenvoudige icoon zouden tekenen. In het voorbeeld hieronder zie je een oude grottekening van een oeros en van een koe anno nu. Net als de koe zijn details weggelaten van de os en zijn alleen de contouren getekend.

Het alfabet ontstaan uit tekeningetjes

Ook het alfabet kun je herleiden uit een soort doorontwikkelde set tekeningetjes. Het eerste echte alfabet ontstond in Fenicië, minstens 3000 jaar geleden (gebied in Libanon en Syrië). Het Fenicisch alfabet, waaruit het Griekse alfabet en vervolgens ons eigen Latijnse alfabet uit is ontstaan, waren eigenlijk een verzameling kleine tekeningetjes. Elke letter was ‘ontworpen’ vanuit een betekenis. Met wat fantasie kun je er nog steeds wat van terug zien: De M stond voor water, de O voor oog, de P voor hoofd, de H voor Hek.

Sommige schriften bestaan nog steeds uit pictogrammen. Een leuk voorbeeld is het 1000 jaar oude picto-schrift van de Naxi (zie afbeelding hieronder), een volk uit het zuidwesten van China. Het is een schrift van 1400 karakters, waarvan 90% uit pictogrammen bestaat.

De evolutie van beeldtekeningen of iconen

De ontwikkeling van ons eigen schrift is niet tot stilstand gekomen, maar nog volop in ontwikkeling. In dit digitale tijdperk zien we steeds weer nieuwe tekens ontstaan ter aanvulling van ons schrift. Zo worden er smilies 😀 😛 🙁 😎 of andere tekens ^^ gebruikt in chatberichten of e-mails om emoties te benadrukken. Zullen we deze tekens straks ook terug zien in de literatuur? Ook krijgen sommige letters in combinatie met een bepaalde vorm weer een nieuwe betekenis. Zo staat een i in een cirkel voor informatie, en een P in een vierkant voor parkeerplaats.

Het lijkt erop dat sinds de komst van het internet, smartphones en tablets beeldtaal in de vorm van iconen zich in rap tempo aan het uitbreiden is. Zo worden iconen een steeds belangrijker aanvulling op ons huidige schrift.

Wij van Simplefly weten hoe belangrijk een goed icoon is. Op zoek naar een icoon voor je website? Bekijk onze iconenset! Of neem contact op voor een icoon op maat.

Bronnen: