Gratis Google-diensten voor non-profitorganisaties

21 maart 2011 | Joram Dees

Ook Google doet aan CSR (Corporate Social Responsibility). Onlangs lanceerde Google google.com/nonprofits: een website met alle mogelijkheden voor non-profitorganisaties. Helaas zijn veel gratis diensten of diensten met alleen nog geldig voor non-profitorganisaties uit de Verenigde Staten beschikbaar. Toch biedt Google een aantal gratis diensten die ook voor goede doelen in Nederland interessant zijn.

Google Grants: gratis adverteren in AdWords

Een Google Grant is een AdWords-account waarmee goede doelen gratis kunnen adverteren in Google en is aan te vragen via google.nl/grants. Een aanvraag uit Nederland wordt -dat is tenminste mijn ervaring- in behandeling genomen door een vrijwilliger van Google. Het kan enige tijd duren voor een aanvraag is behandeld, maar als je aanvraag wordt goedgekeurd heb je een dagelijks AdWords-budget van $330 dat je gratis kunt inzetten. Beperkingen zijn dat je niet in het inhoudsnetwerk kunt adverteren, dat je account-valuta de dollar is en dat je een maximum van $1 per klik hebt. Het is dus verstandig om naast een Google Grant ook een betaald AdWords-account te hebben, waar je meer mogelijkheden in hebt.

Google Analytics: gratis websitestatistieken

Weliswaar gratis voor iedereen, maar toch goed om te noemen: Google Analytics, de gratis webanalytics-tool van Google. Google Analytics biedt zeer uitgebreide mogelijkheden voor het bijhouden van websitebezoek, maar ook van donaties en andere conversies. Je hoeft geen Gmail-account aan te maken, maar kunt gewoon het e-mailadres van je organisatie gebruiken om een Google-account aan te maken.

Tip voor AdWords-gebruikers: koppel je Google Analytics aan Google AdWords om optimaal het rendement van je campagnes te meten. Het is handig om hiervoor niet je Google Grant-account te gebruiken, maar een regulier account, omdat je anders met verschillende valuta te maken hebt ($ en €). Om campagnes vanuit Google Grant optimaal te meten, geef je goede campagne-url’s mee.

Google Earth Outreach: gratis kaarten en tours

Met het Google Earth Outreach kun je meedingen naar een gratis Google Earth Pro-account. Je kunt o.a. gratis kaarten en tours maken die je in je eigen site kunt embedden. Normaal gesproken betalen zakelijke gebruikers een licentiebedrag.

Google Apps: gratis IT-oplossing

Google Apps kan door grotere nonprofit-organisaties uit de Verenigde Staten met 40% korting worden gebruikt. In Nederland zijn er geen speciale programma’s voor. Toch is er een -moeilijk te vinden- manier om Google Apps ook gratis te gebruiken (tot 50 gebruikers). Als je een IT-er hebt, kan deze het voor je inrichten.
(Helaas is Google met deze gratis service gestopt eind 2012)

Gratis diensten die nog niet beschikbaar zijn in Nederland

Een overzicht van alle diensten die Google biedt staan op de Google website voor non-profitorganisaties. Diensten of producten die interessant zijn, maar nu nog niet in Nederland worden aangeboden zijn bijvoorbeeld Google Checkout: de checkoutservice van Google kan door nonprofits uit de VS gratis worden gebruikt om online donaties te verwerken. Een andere mogelijkheid is YouTube voor non-profitorganisaties, waarmee campagnes op YouTube gedaan kunnen worden, die in speciale kanalen verschijnen. Aangezien steeds meer Google-producten worden afgestemd op de Nederlandse markt, kunnen we wellicht de komende jaren hiervoor nog een vertaalslag van Google verwachten!

Zoek je hulp om als non-profitorganisatie te werken met de gratis diensten van Google? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.