Facebook Look back video – Tips!

10 februari 2014 | Simplefly

Als er iets afgelopen week online gehypet werd was het wel de Facebook Look back video. Ineens stond ieders tijdlijn vol met video’s en links van zogenaamde Facebook-hoogtepunten. Omdat elke hype wel weer haar nodige opschudding veroorzaakt leek het ons handig om enkele tips op een rijtje te zetten.

De video

Hoe creëer je ambassadeurs voor je merk? Dat laat Facebook ons zien! Om haar 10-jarige jubileum te vieren heeft het een applicatie ontwikkeld die automatisch een video maakt van jouw persoonlijke Facebook-hoogtepunten. Met een cheesy, herkenbaar deuntje op de achtergrond plukt Facebook enkele momenten van jouw nog korte timeline en maakt hier een video vol hoogtepunten van. Hoewel deze hoogtepunten veelal genomen zijn over een korte periode blijft het toch een interessant initiatief. Het filmpje is kort, simpel, deelbaar en geeft bovenal een flinke merkbeleving!

Enkele tips

Rondom elke hype is wel wat te doen. Zo ook rond deze video. De video’s schieten de lucht uit en bedrijven vragen al om filmpjes voor hun eigen tijdlijn. Ook de eerste anti-beweging is alweer ontstaan. Video’s pakken niet altijd de leukste momenten, laten groepsfoto’s zien met onbekenden en – net als wel vaker bij Facebook – rammelt de privacy.

Vanwege de vele berichten rondom de Look back video leek het ons handig om enkele Facebook-tips op een rijtje te zetten.

Privacy

Bij de selectie van foto’s en statussen wordt in het Look back filmpje geen rekening gehouden met jouw privacy settings. Wanneer je bijvoorbeeld iets alleen met een bepaalde groep vrienden hebt gedeeld kan dit ineens openbaar worden gemaakt. Met deze reden is het slim om nog even langs je updates te lopen en te kijken met wie je het deelt.

Bij elke update die je op Facebook doet kan je instellen met wie je het deelt. Dit kan publiekelijk, met vrienden (en hun vrienden), alleen met je vrienden of alleen met jezelf. Daarnaast kan je ook zelf lijsten aanmaken binnen je vriendenlijst. Zo kan je ook updates delen met alleen je collega’s, of alleen je familie; of juist niet.

Naast deze aanpassing kan het ook altijd handig zijn om even langs je activity log te lopen. Hier kan je een overzicht zien van alles waar je een like of comment op hebt gegeven en hoe openbaar deze updates zijn. Daarnaast zie je hier ook je eigen updates. Je kan de activity log vinden door naar je eigen tijdlijn te gaan en rechts onderin bij je cover foto te kijken.

Hackers

Buiten de originele Facebook-video om is er ook al een groep hackers die een virusversie heeft gemaakt. Hierbij moet je een bestand downloaden zodat de applicatie toegang krijgt tot je persoonlijke informatie. Voor de echte video hoef je echter geen bestand te downloaden.

Om informatie van Facebook te delen moet je over het algemeen een applicatie toestemming geven. Voor Facebook zelf hoeft dit niet. Facebook heeft al toegang tot jouw gegevens. Voor deze video hoeft dus nooit iets geïnstalleerd te worden.

Wanneer je dus naar een andere URL verwezen wordt is er een kans dat je met dit virus te maken krijgt. De juiste video is te vinden op facebook.com/lookback.

Jouw video aanpassen

Inmiddels heeft Facebook gebruikers de mogelijkheid gegeven om hun video aan te passen. Er waren veel klachten van mensen die liever andere plaatjes hadden gezien dan de plaatjes die Facebook selecteerde. Nu kan je zelf de passende updates selecteren! Pas je eigen video aan via facebook.com/lookback en klik op edit.

Andere versies

Elke hype heeft zijn voor- en nadelen. Zo ook bij deze stunt van Facebook. Toch heeft elke hype haar leuke hoeveelheid alternatieven. Er worden op YouTube inmiddels talloze parodieën gemaakt. Beroemdheden krijgen hun eigen Look back, er worden kritische statements richting Facebook geworpen en president Poetin heeft al zijn eigen anti-sochi video.