Duurzaamheid op de werkvloer: 11 eenvoudige tips voor een duurzaam kantoor

21 april 2022 | Vera Ebergen

Een veelgestelde vraag tijdens kennismakingen is hoe wij invulling geven aan onze duurzame visie. Goede vraag! Want: hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid op een normale doordeweekse dag hoog op de agenda staat? Onze officemanager Vera heeft een aantal praktische tips op een rijtje gezet waarmee je met beperkte moeite werkt aan een duurzaam kantoor.

Tip 1: Wees er bewust mee bezig!

Een duurzaam kantoor begint met bewustzijn. Die extra aandacht als je inkopen doet, koffie staat te drinken of die zoveelste vergadering ingaat zorgen ervoor dat je al snel milieubewuster bezig bent. Als de kleine goede gewoontes eenmaal in je systeem zitten gaat het al snel vanzelf.

Tip 2: Begin klein

Gooi niet meteen alle plastic tape of borden weg, maar maak je huidige voorraad eerst op. Introduceer veranderingen één voor één en geef het de kans om te groeien. Begin bijvoorbeeld met het opzeggen van de dure watercooler en drink kraanwater. Dat is net zo lekker, goedkoper en beter voor het milieu.

Tip 3: Duurzame schoonmaakmiddelen

Er zijn duurzame schoonmaakmiddelen te koop die niet schadelijk zijn voor het milieu of zoek een schoonmaakbedrijf dat geen chemische middelen gebruikt. Heb je al een schoonmaak(st)er? Vraag dan of hij/zij jouw duurzame schoonmaakproducten wil gebruiken.

Tip 4: koop fairtrade producten

Zelfs suikerklontjes kunnen fairtrade en ecologisch/biologisch gekocht worden. Let hierop tijdens het shoppen voor de kantineboodschappen en maak de wereld zo een stukje beter. Helaas zijn duurzame producten vaak iets duurder, maar bedenk je dat alle kleine beetjes helpen! Lokaal worden er vaak duurzame producten gemaakt die ook nog eens extra lekker zijn. Deze vind je niet altijd terug in de online supermarkt maar je kan natuurlijk contact opnemen met deze (meestal) kleine ondernemers. Zo stimuleer je de economie in je eigen omgeving ook nog!

Tip 5: Ga voor herbruikbare kwaliteit

Gebruik geen plastic of kartonnen bekers/borden/bestek, maar koop kwalitatief goede producten die lang mee gaan. Het liefst duurzaam en fairtrade gemaakt. Je klanten hebben veel liever een koffie uit een mooi kopje dan een papieren bekertje. Want zeg nou eerlijk; hoe graag drink je zelf koffie uit een slap kartonnetje? Daarnaast moet je die projecten wel binnenhalen en met een goede eerste indruk heb je meer kans op slagen!

Tip 6: Adopteer een plant

Red afgedankte planten! Het staat mooi op het kantoor, zuivert de lucht, werknemers worden er vrolijk van en je helpt het milieu. Een positieve en fijne werkomgeving creëer je mede door planten te houden, dus maak je kantoor groen, groener, groenst. Een plantenasiel zoals het Plantenhuis heeft veel tweedehands planten die een fijn nieuw plekje zoeken.

Tip 7: koop duurzame kantoorartikelen

Met duurzame kantoorartikelen zorg je ook voor een duurzaam kantoor. Een notitieblok van gerecycled papier of lijm van aardappelzetmeel bijvoorbeeld, er zijn zelfs houten bureau-accessoires zoals een plakbandhouder en nietmachine te koop! Als je wilt zijn alle spullen op je bureau duurzaam en ze zijn nog mooi ook. Google eens naar ‘duurzame kantoorspullen’ en verbaas je over het aanbod, of kijk eens op bureaubewust.nl.

Tip 8: Ga voor tweedehands

Verkoop/ruil/koop kantoormeubilair zo veel mogelijk tweedehands of kies voor producten met een kleine milieubelasting. Zoek naar bedrijven die efficiënt omgaan met grondstoffen en bouwprocessen om de milieueffecten zo klein mogelijk te houden. Er zijn genoeg initiatieven, bijvoorbeeld stoelen van gerecyclede petflessen of bureautafels die gemaakt zijn zonder afval. Kijk ook naar de kwaliteit van het meubilair, het liefst gaat een meubelstuk zeker 5 jaar mee en kun je stofferingen vervangen. Ook is het belangrijk dat het houten meubels geproduceerd zijn van duurzaam hout (bijvoorbeeld met FSC keurmerk) en dat je niet te veel verschillende items hebt. Eenheid zorgt voor een stabiele basis en daar kun je flexibeler mee om gaan.

Tip 9: print minder

Printen is niet altijd nodig. Is het wel nodig? Print dan zoveel mogelijk dubbelzijdig en in zwart/wit. Ook kun je bij veel printers de hoeveelheid inkt die gebruikt wordt instellen. Je kan tegenwoordig bijna alles digitaal opslaan en inzien, dus is het niet nodig om pakken A4 papier in de papierbak te zien verdwijnen.

Ook doen: Vraag je relaties en leveranciers om facturen of post te mailen, dat scheelt weer een envelop en een A4tje.

Tip 10: duurzaam kantoor = minder energie verbruiken

Tot slot; hoeft het licht niet aan? Doe het dan niet aan! We kunnen echt wel eens een dag zonder die TL balken. Daarnaast geeft de zon (als er niet te veel wolken zijn) veel daglicht en dat is prettig om bij te werken. En als je op zoek gaat naar een nieuw kantoor: zoek een kantoor met veel ramen op het zuiden, zodat het passief verwarmd wordt (maar wel met zonneschermen voor de zomer).

Tip 11: betrek iedereen voor een duurzaam kantoor!

Stimuleer je werknemers om mee te doen en creëer meer eenheid op de werkvloer. Als iemand elke dag een nieuw plastic flesje meeneemt, kun je voorstellen om voortaan een herbruikbare waterfles mee te nemen. Dat scheelt een hoop afval én kosten voor de desbetreffende collega. Een duurzaam kantoor creëer je samen!

Wil je je thuiswerkplek ook duurzamer inrichten? Lees dan onze blog over duurzaam thuiswerken.


Geïnspireerd geraakt om samen te werken met hét duurzame digital agency? Neem dan gerust contact met ons op!

Offerte aanvragen Bekijk ons portfolio