Gezond en duurzaam thuiswerken? 17 tips om het milieu én geld te besparen

23 februari 2022 | Joram Dees

Dat thuiswerken is hartstikke fijn, maar het kost je ook extra geld: koffie, koekjes, maar ook meer gas en electra. Los van die extra kosten is die thuiswerkplek ook lang niet altijd even duurzaam. We helpen je op weg met tips voor duurzaam thuiswerken!

In een eerdere blog gingen we al eens in op hoe je een duurzaam kantoor vormgeeft. Maar inmiddels werkt iedereen (deels) thuis en zal dat voor een deel blijven doen. Daarom hieronder een serie tips voor duurzaam thuiswerken.

Tip 1: Werk in de zon

Althans, op de momenten dat de verwarming aan staat. Zorg voor een werkplek voor het raam, bij voorkeur op het zuiden. Los van dat een zonnetje op je bolletje altijd lekker is, zorgt het er ook voor dat je werkplek passief verwarmd wordt. En: het licht hoeft minder vaak aan, dus je bespaart electriciteit.

Tip 2: Werk in een kleine, goed geïsoleerde kamer

Je kunt je werkplek waarschijnlijk niet alleen verwarmen met de zon. Een kleine ruimte wordt sneller warm dan een grote ruimte. Dus: zorg dat je thuiswerkplek in een niet al te grote ruimte is. En als je dan toch bezig bent: zorg dat die ruimte goed geïsoleerd is. Werk je op zolder? Overweeg dan gelijk je dak te isoleren. Gebruik bij voorkeur ecologische isolatiemateriaal, die zorgen er ook voor dat het in de zomer minder snel opwarmt.

Tip 3: Zorg voor voldoende ventilatie

Eigenlijk is dit vooral een gezondheidstip. Wanneer je lang in een (kleine) slecht geventileerde ruimte bent, neemt de CO2-concentratie toe. Gevolg: je wordt suf, je concentratie neemt af en je kunt hoofdpijn krijgen. In de winter zet je het raam niet open, dus zorg voor raamroosters of mechanische ventilatie. Als je handig bent kun je bijvoorbeeld een decentrale WTW-unit in je thuiskantoor installeren.

Tip 4: Zorg voor planten

Planten zijn gezellig, gezond en zorgen voor een betere akoestiek. Wist je dat er zelfs luchtzuiverende planten zijn? Het effect is niet zo groot als bij de voorgaande tips, maar alle beetjes helpen. En: je werkplek wordt er een stuk gezelliger en sfeervoller van! Niemand is tegen planten toch?

Tip 5: Gewoon bellen in plaats van videobellen

Wist je dat je met gewoon bellen minimaal 75% minder data verbruikt ten opzichte van videocalls via Zoom of Teams? Dus: wil je gewoon even kort overleggen met je collega, pak dan je mobiel! Want: minder dataverbruik is ook minder energieverbruik! Moet je toch videobellen? Zet dan wat vaker de camera uit. Dan kun je ook gewoon in je pyjama blijven zitten 🙂

Tip 6: Koop duurzaam en eerlijk

Duurzaam thuiswerken betekent ook duurzaam consumeren. Waar je voorheen thuis maar een paar kopjes koffie of thee in het weekend dronk, is dat nu de hele week door. Door die toegenomen thuisconsumptie neemt de impact ook toe als je meer duurzame en eerlijke producten koopt. Dus: ga voortaan voor fairtrade koffie, thee, koekjes, etc.

Tip 7: Richt je werkplek in met tweedehands meubilair

Als je nog steeds op een gewone stoel aan tafel zit, is het sowieso handig om meer arbo-verantwoord te gaan werken. En als je dan toch aan je houding gaat werken: koop dan je bureau en bureaustoel bij de kringloop of via Marktplaats.

Tip 8: Een uitwisbaar notitieboekje

Veel van de Simpleflyers gebruiken het herbruikbare notitieboek van Bambook. Zeker voor de driftige penners is dit een maatregel die veel veel papier bespaart.

Tip 9: Beperk je dataopslag

Jij werkt ongetwijfeld ook in de cloud. Dat heeft veel voordelen, maar elk bestand dat je gebruikt, ontvangt en verstuurd wordt ergens op een server opgeslagen. En dat kost energie. Dus: ruim je cloudbestanden regelmatig op en sla niet alle afbeeldingen in Whatsapp automatisch op.

Tip 10: Ga je weg, trek de stekker(s) eruit!

Apparaten die ingeplugd blijven, verbruiken ook stroom. Dus als je de ruimte verlaat: trek de stekkers eruit. Je kunt ook een stekkerblok met een aan/uit-knop aanschaffen zodat je meerdere apparaten tegelijk uit zet.

Tip 11: Duurzaam thuiswerk door duurzaam schoon te maken

Nu je meer thuis bent, maak je ook meer troep. Voor duurzaam thuiswerken zorg je dus voor een energiezuinige stofzuiger, maar ook duurzame, ecologische schoonmaakmiddelen. Je achterwerk houd je duurzaam schoon met The Good Roll.

Tip 12: Gebruik een thermoskan voor je thee

Zet niet voor elk kopje opnieuw de waterkoker (een enorme stroomverbruiker!) aan. Kook in plaats daarvan ’s ochtends een goede hoeveelheid water en giet het in een thermoskan. Heb je nog water over aan het eind van de dag? Giet het in een warme kruik en warm je bed ermee op! Oh, en in het kader van alle beetjes helpen: zet de waterkoker wat eerder uit, deze slaat vaak pas af als het water al even kookt.

Tip 13: Zet de thermostaat een graadje kouder

Echt, jij kunt met een graadje minder. Het is een kwestie van gewenning, een warme trui en af toe even goed bewegen (dat is ook gezonder dan de hele dag stil zitten). Combineer deze tip met Tip 1 en je werkt voortaal prima bij de thermostaat op 18 graden!

Tip 14: Wek je eigen energie op

Is je werkplek goed geïsoleerd? Overweeg dan zonnepanelen, zeker als deze al op je verlanglijstje stonden. Ook een paar zonnepanelen zorgen al voor een flinke besparing, zeker met je toegenomen energieverbruik door het thuiswerken. Bovendien verdien je ze met de huidige energietarieven ook nog eens veel sneller terug, soms zelfs al in een jaar of 7!

Tip 15: Duurzaam thuiswerken = meer bewegen!

Het is ook duurzaam om goed voor jezelf te zorgen. Een van de grootste valkuilen van thuiswerken is onvoldoende beweging. Je komt aan, maar kunt ook de stress niet goed kwijt. Bovendien zorgt bewegen er ook voor dat je lichaam weer een beetje opwarmt. Dus: ga een rondje lopen rond lunchtijd en zorg voor genoeg beweging tussendoor, bijvoorbeeld met een deskbike!

Tip 16: Duurzame energieleverancier en provider

Dat je duurzame energieleveranciers als Vandebron en Greenchoice hebt, dat wist je waarschijnlijk al. Maar ook kiezen voor een andere internetprovider helpt je wellicht met duurzaam thuiswerken. Lees dus eens over het duurzaamheidsbeleid van je provider door, check hun jaarverslag of ga op zoek naar een provider die dit hoog in het vaandel heeft.

Tip 17: Zoek groener!

Wist je dat er ook een duurzame zoekmachine bestaat? Hij heet Ecosia en het is absoluut een aanrader deze te gaan gebruiken in plaats van Google. Met elke zoekopdracht via Ecosia worden er meer bomen aangeplant.