Leven met browsers: tips & must-knows

21 mei 2012 | Joram Dees

Het is de ultieme uitdaging van elke front-end ontwikkelaar: een website correct weergeven in alle browsers. De bijna onbeperkte browserkeuze die iedere consument tegenwoordig heeft, zorgt dat het browserlandschap meer versplintert is dan ooit. Er dient rekening gehouden te worden met browsers als Firefox, Internet Explorer, Safari en Chrome, waar Internet Explorer ooit eenzaam de scepter zwaaide.

Wat het een en ander niet vergemakkelijkt, is dat een browser zich op verschillende apparaten en besturingssystemen weer verschillend kan gedragen. Denk aan Safari op de Mac, Safari op Windows en Safari op iOS (bijv. iPad). Eigenwijze browserleveranciers maken ons daarnaast niet altijd gelukkig door zich niet aan internationale standaarden (bijv. van W3C) te houden, maar eigen standaarden te hanteren.

Cross-browser issues

Juist door dat versplinterde browserlandschap is het nóg belangrijker dat een website zich altijd goed gedraagt. Zeker sites die verouderd of niet onderhouden worden kampen vaak met veel cross-browser problemen. Dat gaat soms om marginale vormgevingsissues, maar niet zelden veroorzaakt het grotere problemen. Denk aan content die (deels) niet zichtbaar is, formulieren die niet gevalideerd worden en effecten die niet werken. Tijd voor wat bruikbare tips dus.

Voorkomen is beter…

Ook in dit geval geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dit gaat nooit 100% op, door doorlopende updates van browsers, maar toch een aantal tips die jou of je webbouwer zullen helpen:

  • Bekijk in Google Analytics welke browsers jouw bezoekers het meest gebruiken
  • Gebruik een CSS-reset, zoals deze veelgebruikte
  • Hou je aan de standaarden, zoals die van W3C. Je doet dit bijvoorbeeld met hun Validator
  • Test je site vóór oplevering, maar ook daarna regelmatig met een tool als Adobe Browserlab
  • Houd rekening met veel voorkomende problemen in Internet Explorer. Je kunt bijvoorbeeld een aparte stylesheet (CSS) voor bepaalde browsers inladen die veelvoorkomende problemen ondervangen

Sommige dingen moet je voor lief nemen

Browsers verouderen en daarmee wordt het steeds moeilijker ze nog te blijven ondersteunen. Probleem is dat veel grote organisaties met een dichtgetimmerde IT-infrastructuur updates tegenwerken. Daardoor is het optimaliseren voor deze browsers vaak onvermijdelijk. Naast dit moet je ook accepteren dat typografie (grootte, dikte, regelafstand van letters) en formulieren onvermijdelijk zullen afwijken in verschillende browsers.

En… mobiel?

Ontwikkelen voor mobiele browsers vraagt een eigen aanpak. Naast dat sommige mobiele fabrikanten (Apple, Blackberry) strikt met hun eigen browsers werken, heb je te maken met kleinere schermen. Wanneer je bezoekers belang hebben bij een mobiele versie van je site, verdiep je dan in of laat je voorlichten over de verschillende mogelijkheden als responsive webdesign, een mobiele website of zelfs een app.

Conclusie

Automatische updates, die Chrome al tijden heeft en de meeste andere browsers ook uitrollen gaan ons helpen van de verouderde browsers af te komen. Toch is het nog niet helemaal zover en zullen we voorlopig goed op moeten blijven letten. Hopelijk helpt dit artikel je daarbij!